Hand-out Wax clinic.

De handelingen in deze hand-out zijn erop gericht de ski's zo goed mogelijk te onderhouden, eventueel te herstellen en natuurlijk optimaal te laten glijden voor trainingen en recreatieve tochten.

 

Bepalen van de juiste wax temperatuur.

De juiste wax bepaal je aan de hand van de volgende factoren:

- luchttemperatuur

- sneeuwtemperatuur

- luchtvochtigheid

- persoonlijke ervaring

- en spanning van de ski

Het belangrijkste is de sneeuwtemperatuur. Bij een hogere of lagere luchttemperatuur zul je iets warmer of iets kouder waxen. Bij een hogere luchtvochtigheid moet je 2 graden warmer waxen. Heb je een ski met een iets hogere spanning dan kun je ook 1 a 2 graden warmer waxen. Dit moet je uitproberen.


Nieuwe ski’s.

1.De ski’s behandelen met fibertex (grijs). Er 30 tot 50 keer overheen gaan om microharen eraf te halen. In plaats van de fibertex kun je ook de groene laag van een schuursponsje gebruiken maar beter is de fibertex. Werk altijd van de punt van de ski naar de staart van de ski.

2. Dan een laag warme wax aanbrengen met de strijkbout op een temperatuur van 115°C graden. De wax erop laten druppelen en goed uitstrijken. Er mag behoorlijk druk op de strijkbout gegeven worden.

3. Laat de ski’s nu maximaal 5 minuten afkoelen. Doordat de wax nog vrij warm is kan hij gemakkelijk afgeschraapt worden. Bij het afschrapen erop letten dat je de plexischraper in een hoek van 45 graden houdt en in een gelijkmatige beweging naar je toe trekt. Het vuil komt er nu vanzelf uit. De handeling 3 keer herhalen.

4. Nu nog een laag warme wax aanbrengen en 5 minuten laten afkoelen. Als de wax afgekoeld is deze niet afschrapen maar nog een laag wax aanbrengen. De wax is nu goed in de ski getrokken.

5. De ski 10 minuten laten afkoelen en dan goed afschrapen.

6. De ski met de koperborstel 5-10 keer uitborstelen.

7. Breng vervolgens een laag koude wax aan (bijv -10 tot -20 graden). De ski 5 minuten laten afkoelen en dan goed afschrapen.

8. 20 Keer uitborstelen met de bronsborstel.

9. 25 Keer nawrijven met de fibertex.

Je kunt de ski daarna waxen met de wax die het beste bij de omstandigheden hoort. Bijv. voor Snowworld (-4 tot -10 graden). Zie hiervoor de beschrijving “Glijwax aanbrengen”


De ski schoonmaken.

De harde- en klisterwax haal je er voorzichtig af met een de klister schraper. Hiermee haal je het meeste eraf. Je kunt de klister weer met een föhn warm maken en met een fyberlene doek schoonwrijven. Het laatste haal je eraf met wax entferner.

Let op! Gebruik nooit teveel wax entferner want daardoor oxydeert het belag. Glijwax kun je alleen verwijderen door de ski goed uit te borstelen met de bronsborstel.


Glijwax aanbrengen.

1. De ski uitborstelen met de bronsborstel. 20 keer. Dit is om de porien te openen en oxydatie te verwijderen.

2. Breng een laag wax aan met de strijkbout. Laat de wax op de ski druppelen en wrijf de wax dan gelijkmatig uit met de strijkbout. Zorg dat je de goede temperatuur hebt gekozen. Hoe kouder de wax hoe hoger de temperatuur van de strijkbout. Maar als de wax begint te roken moet je de temperatuur lager zetten anders verbrandt de wax.

3. Begin met een groevenschraper of de ronde kant van een klisterspatel de zijkanten en de ril van de ski schoon te schrapen. Werk altijd van de punt van de ski naar de staart van de ski. Doe dit het liefst in lange gelijkmatige bewegingen. Schraap de rest af met de plexischraper. Houdt de schraper in een hoek van 45 graden en trek hem in lange bewegingen naar je toe.

4. Als alle wax van de ski afgeschraapt is, borstel je de ski 10 keer uit met de bronsborstel. Gebruik je een wax warmer dan -8°C dan kun je meteen beginnen met de nylon borstel. De bronsborstel is nu niet nodig. Met de nylon borstel 30 keer goed uitborstelen.

5. Het beste is altijd om 2 lagen wax op te zetten. Eerst een koude wax en dan een warmere wax eroverheen. De wax blijft dan langer zitten. Hoe kouder de grondlaag hoe beter de wax blijft zitten.

*Gebuik je race wax zoals bijv Cera F van SWIX of Jetstream van TOKO breng deze dan als 3e of 4e laag aan. Je moet deze wax ook nog uitborstelen met een zachte paardehaarborstel. (3 tot 4 keer.)


Afzetwax.

Afzetwax wordt alleen gebruikt in de afzetzone vanWAX ski’s voor de klassieke technieken.

1. Afzetzone bepalen. Leg beide ski’s op een vlakke ondergrond en ga op de ski’s staan met de tenen tegen het balanspunt. Meestal zitten daar de bindingen gemonteerd. Verdeel je gewicht goed over beide ski’s. Laat nu iemand met een A4 papiertje onder de ski door schuiven. Daar waar het papier niet verder kan schuiven, is de plaats waar aan de voorkant de afzet zone begint, en aan de achterkant de afzetzone eindigt. Markeer beide punten met een stift of een stukje gekleurde tape. Tussen deze 2 punten breng je altijd de harde afzet wax aan. Bij klister is de afzet een paar centimeter korter.

Let op!!! Breng nooit glijwax in de afzetzone aan. De afzet wax zal dan moeilijker hechten.

2. Voorbereiding afzetwax. Voordat je de afzetwax voor de eerste keer aanbrengt moet je de afzetzone opruwen met schuurpapier korrel 100. Daardoor zal de afzetwax beter hechten. Wikkel het schuurpapier om de kurk en schuur de afzetzone zijwaarts op. (Dus nu niet in de lengterichting)

3. Afzetwax aanbrengen. Breng als eerste een basis wax of een koude wax op de ski aan. Doe dit weer van voor naar achter in lange bewegingen. Niet te hard duwen dan krijg je klonters. Het moet een zeer dun laagje zijn. Beter meerdere lagen dan een dikke laag. Die krijg je moeilijk uitgekurkt.

4. De afzet wax kurken. Nu met de kurk de wax laag goed uitwrijven. Weer met lange gelijkmatige bewegingen van punt naar staart. De wax is goed uitgewreven als je de wax niet meer ziet zitten, alleen kunt voelen.

5. De 2e laag wax. Zet over de grondlaag wax altijd een warmere wax. Werk altijd volgens een pyramide opbouw. Dus de 2e laag is altijd korter dan de 1e. Van koud naar warm. Je kunt wel 3 tot 4 verschillende temperaturen aanbrengen.

Als je van iedere temperatuur 3 lagen aanbrengt heb je onder de voet 12 lagen wax. Daarom iedere laag goed uitwrijven met de kurk zodat je geen dikke wax laag onder de ski krijgt.


Klisterwax.

Klisterwax gebruik je bij oude, natte sneeuw en ijzige sporen. Een goede test is om een sneeuwbal te maken en deze samen te knijpen. Als er nu water uit komt kun je al klister gebruiken. Meestal 2/3 dagen na de sneeuwval. Vooral bij veel zonneschijn of hoge luchtvochtigheid.

Tip: de klister kun je het beste van je handen halen met wax entferner. Ga je na het waxen toch meteen langlaufen doe dan gewoon je handschoenen aan over de klisterhanden. Na enkele minuten is de klister verdwenen van je handen en uit je handschoen.

De afzetzone bij klister is 5 -10 cm. korter dan bij harde wax. Maar liever iets te ver naar voren dan te kort. Het teveel is er snel afgesleten.

1. Klister aanbrengen. Je kunt een nieuwe wax ski hetzelfde voorbereiden als bij de harde wax. Begin weer met een basisklister of koude klister (-15/-20). Warm de tube voor met een föhn zodat de klister vloeibaar wordt. Breng de klister, aan beide zijde van de ril, aan in een visgraat motief, van punt naar staart. Smeer geen klister in de ril.

2. Klister uitsmeren. Je kunt de klister het beste uitsmeren met de palm van je hand. Hierdoor wordt de klister het beste verdeeld. Door de lichaamswarmte wordt de klister weer wat warmer en is hij makkelijk te verdelen. Doe dit eerst aan de ene zijde van de ril en dan de andere. Houdt de ril schoon. Komt er toch klister in de ril dan kun je de ril vrijmaken met de klister spatel.

3. Volgende laag klister. Laat de klister 5 minuten uitharden. Het liefst buiten waar het kouder is. Als de klister uitgehard is kun je een volgende (warmere) laag aanbrengen zonder de verschillende lagen door elkaar te smeren. Ook deze laag dient weer korter te zijn dan de vorige.

Breng bij klister niet te veel lagen aan. Bijvoorbeeld een basislaag, een warmere laag en eventueel een nog warmere laag onder de zone van de voet.


Klister(wax) inbranden.

Ga je een langere toertocht maken of deelnemen aan een langlauf marathon dan kun je het beste de basis wax- of klisterwax inbranden. Daardoor zal de wax langer blijven zitten. Harde wax kun je het beste inbranden door de aangebrachte wax met de strijkbout op 55 tot 80 graden in te branden. Doe dit op de zelfde manier als bij de glijwax. Maak daarna wel goed de strijkbout schoon. Vervolgens weer goed met de kurk uitwrijven. Daarna de volgende laag op de normale manier aanbrengen.

Klisterwax kun je op de zelfde manier inbranden maar je krijgt wel een smerige plakkerige strijkbout. De klisterwax kun je ook inbranden met een warme föhn of een brander. Let op met het gebruik van de brander want klister is erg brandbaar. Dus liever de föhn. Maak de klister goed warm en wrijf met een fyberlene doek de overtollige klister af. Op deze manier brandt de klister in de ski. De volgende lagen kunnen op de normale manier aangebracht worden.


Belagreparatie.

Krassen en kleine gaten in het belag van de ski kun jezelf repareren met een easy repair stick.

De kras goed schoon maken en lichtjes schuren met schuurpapier korrel 180.

Daarna de stick aansteken en de repair wax in de kras laten druppelen. Met een ijzeren spatel uitsmeren en het overtollige materiaal voorzichtig afsteken. Hiermee niet te lang wachten want de repair wax wordt erg snel hard en kan dan niet meer verwerkt worden.

Tenslotte de reparatieplek weer schuren met het schuurpapier. Hierna een laag glijwax aanbrengen.

Let op! De reparatie met de wax repair stick is een noodoplossing en zal na verloop van tijd weer afslijten. Voor een definitieve reparatie zul je naar een ski reparatie specialist moeten gaan.


Nowax ski’s.

Bij nowax ski’s kun je het glij gedeelte behandelen zoals bij de wax ski’s. Zorg wel dat je niet met de strijkbout aan het nowax afzetgedeelte komt. Het afzetgedeelte kun je inspuiten met nowax schubbenspray.


Veel succes!!! Ik hoor graag over jullie ervaringen, of heb je vragen….mail naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Maurice Brandts